APF-leder Nina Hanssen synes det er trist at regjeringen velger å kutte pressestøtte i en tid der mange medier sliter. 

– Vi frykter en rasering av tradisjonelle medier som igjen vil gå ut over demokratiet og et levende lokalsamfunn, sier Hanssen.

Dobbelstraff

Fra stortingets talestol sa Siv Jensen at regjeringen foreslår kutt i pressestøtte på 25.7 millioner i år. I fjor var kuttet på 10 millioner.

At Solberg-regjeringen nå mer enn dobler kuttet i en vanskelig tid er sjokkerende og opprørende at de reduseres produksjonstilskuddet til nyhets- og aktualitetsmedier med 25,7 millioner kroner. Regjeringen foreslår i stedet å sette av 7 millioner kroner til en ny innovasjonsrettet tilskuddsordning i 2018. Det innebærer et nettokutt i den direkte pressestøtten på 18,7 millioner kroner.

Feigt å overlate til mediene

Mediene er inne i sin vanskeligste periode noen gang og at regjeringen nå overlater til mediene selv å bidra til nyskaping og innovasjon gjør at presset blir større både på eierne, redaktørene og de ansatte. Det bekymrer oss, sier Hanssen. Hun er særlig bekymret for at dette går utover lokalavisene og dermed lokaldemokratiet.

Redd for kommersielle dominans

– Vi lever i en tid der våre annonseinntekter lekker til store globale aktører som Facebook, Google, Netflix og Apple i spisssen. I Norge som ellers i verden har disse aktørene fått en dominerende posisjon og de tradisjonelle mediene sliter med å overleve.

– Jeg frykter at reduksjonen til pressestøtten i dag vil føre til at presset på eksisterende medier vil svekke journalistenes rolle som demokratiets vaktbikkje. Dette er en trist dag, sier Hanssen. Med mindre ressurser så er hun redd for at uavhengig kritisk journalistikk vil svekkes. Dette kan igjen svekke medienes troverdighet og befolkningens tillit til nyhetsmedierne og til journalistikken. I verste fall vil de kommersielle kreftene dominere mediebilde.